Cover-afbeelding

Stadia Status: “Mensen met een pre-order betalen voor een beta”

Google Stadia is uitgebracht in een andere vorm dan Google aankondigde in maart, waardoor de lancering op 19 november meer een beta is.

Beloftes, beloftes...

In Stadia Status werpt elke week een andere PlayStadia-redacteur zijn kritische blik op Stadia. Deze week praat Jaap over de lancering van Stadia die op zijn zachtst gezegd zorgde voor controverse in de community, aangezien we eigenlijk nog niet kunnen spreken over een afgewerkt product.

Google kondigde Stadia aan tijdens een keynote-presentatie op Game Developers Conference 2019. Ik zat live mee te kijken omdat er 'iets groots' zou worden aangekondigd. We zagen trailers vloeiend overlopen in gameplay, Assassin's Creed: Oddyssey in topkwaliteit op een mobiel apparaat gespeeld worden en werden warm gemaakt met een prachtige marketing-speech. En die marketing-machine die Google achter de 'revolutionaire dienst' zette, bleef maar draaien en beloofde ons van alles.

google stadia controller

Concreet kregen we sinds afgelopen maart en 19 november, de dag van de launch, het volgende beloofd: Klikken op een advertentie in YouTube en vloeiend overgaan naar die game, 4K-streamen op YouTube terwijl je tegelijkertijd in 4K speelt, kijkers kunnen meteen in de game van een streamer meespelen, de Stadia-servers maken dingen mogelijk 'die op consoles niet kunnen' (grote aantallen NPCs of alle spelers in dezelfde wereld van een MMO), en veel meer. Helaas heeft Stadia dat bij de launch niet kunnen leveren, daarom kunnen we effectief spreken over een betalende beta.

Do we care?

Als we daar van uitgaan, is de volgende vraag: Is dat erg? Ja en nee. Ja omdat Google de consument eigenlijk heeft voorgelogen door iets te beloven waar het huidige product niet op lijkt en nee, omdat we begrijpen dat 'revolutionaire technologie' niet meteen kan werken als gedacht.

Wat is Google Stadia nu dan eigenlijk? Het is een streamingdienst waarmee je games kan spelen via het internet zonder daar een fysieke aankoop voor te moeten doen (als je de dienst bezit) en dat via browsers en op tablets/telefoons. Als we een paar jaar geleden hadden gehoord dat Google met zoiets zou uitkomen, hadden we onze oren niet geloofd.

stadia comp

Op dit moment is Stadia een basisversie van wat het kan zijn en Google zal niet zomaar besluiten om iets te lanceren en er vervolgens niet meer naar om te kijken. Ik verwacht dan ook dat Stadia Base, die 'begin 2020' uitgebracht wordt, een flinke upgrade betekent voor de dienst die we nu anderhalve week live hebben gezien. Of Google alle beloofde features kan waarmaken in die paar maanden is nog maar de vraag. We verwachten wel dat er flinke upgrades zijn van de huidige versie, oftewel we verwachten dat Stadia uit de beta gaat en een volledige lancering kan waarmaken.

stadia comp

Tot hier en niet verder

Wat wel kwalijk is aan Google's kant is het feit dat ze de consumenten verkeerd hebben geïnformeerd over hun aankoop, het Stadia code-drama iemand? Net als de leugen dat er in 4K gespeeld zou kunnen worden. Bungie gaf namelijk toe dat het in Destiny 2 eigenlijk gaat om een gerenderde versie van 'native 1080p' (native 1080p: échte HD) die met bepaalde effecten bewerkt is om de kwaliteit te verbeteren. Zulke zaken komen slecht over en kunnen effect hebben op de community in de zin dat Google bekend komt te staan als leugenaar.

stadia stats

Kortom, Stadia is niet wat ons beloofd werd in eerste instantie, maar is nog steeds een knap staaltje technologie dat wérkt. Toch zullen we moeten wachten op de échte launch voordat we kunnen evalueren of Google zijn beloftes kan waarmaken.

  • Jaap Vreeke

    Jaap Vreeke82 artikelen

    City builder in hart en nieren, fan van immersieve open-world games en een gezonde obsessie voor esports en competitief gamen. Enthousiast voor Stadia omdat zijn harde schijf vol staat!