Cover-afbeelding

SteamWorld Heist review: ruimteschepen plunderen met je eigen bende

SteamWorld Heist is een strategische shooter waarin je een bende van smokkelaars leidt die ook niet vies is van piraterij. De niet-digitale, gewelddadige vorm om precies te zijn. Je stelt je team samen en je geeft ze individueel upgrades alvorens je ze op missie stuurt. Hier lees je onze bevindingen van de game op Stadia.

SteamWorld Heist

Misdaad is natuurlijk illegaal, maar zelfs al zou je toch ooit volledig op het slechte pad terecht komen, dan zou je nog niet volledig kunnen ervaren hoe het is om een groep robots op pad te sturen en ruimteschepen te laten overvallen met wapengeweld. Daar heb je gelukkig SteamWorld Heist voor.

Steamworld Heist

De game verscheen vijf jaar geleden als een opvolger van het succesvolle SteamWorld Dig, en hoewel de games dezelfde verhaallijn volgen is de gameplay totaal verschillend. Alvorens de game een aantal maanden geleden op Stadia verscheen, kreeg hij in 2017 nog een release op de Nintendo Switch. Je kan hem gratis spelen met Stadia Pro, dat nu iedereen twee maanden lang kan uitproberen, maar is SteamWorld Heist nog steeds jouw aandacht waard?

Een space western

In SteamWorld Dig werd de aarde vernietigd en robots die werken met stoom of diesel trekken met hun ruimteschepen rond op zoek naar de nodige middelen om te overleven. Water is enorm belangrijk, in het bijzonder voor steambot-kapitein Piper Faraday die met haar ruimteschip rondtrekt om water te stelen bij 'scrappers'.

Naast het stelen van water merk je dat de steambots ook graag de lokale ruimtevaarders helpen door andere steambots in nood te helpen of gevaarlijke explosieven te stelen die in handen zijn van de kwaadaardige dieselbots. Het spel speelt als een space western. Hoewel het verhaal van SteamWorld Heist zeker niet het belangrijkste of sterkste aspect is van deze game, neemt SteamWorld Heist zichzelf gelukkig ook niet al te serieus. De game pakt gelukkig uit met interessante personages die vaak voor grappige dialogen zorgen en dat aspect neemt echt de bovenhand wat het verhaal betreft.

Steamworld Heist

De crew samenstellen

SteamWorld Heist begint met kapitein Piper die met haar sniper-geweer in de hand schepen overvalt, maar bij elke overval verzamel je meer reputatiepunten waarmee je nieuwe gebieden in de ruimte ontgrendelt en je bende kan uitbreiden door te rekruteren. Iedere Steambot heet zijn eigen verhaal en unieke talenten.

Lees ook:

Sally Bolt is een bounty hunter en bij zo'n type van personage draait alles om het vakkundig en snel uitschakelen van tegenstanders. Als een schot fataal is, kan je als bonus een extra keer schieten. Andere bots kunnen dan weer zichzelf repareren, andere characters boosten of voor een korte tijd alle damage weerstaan. Afhankelijk van de overval die je pleegt wil je een andere samenstelling van steambots. Naast de unieke eigenschappen speelt namelijk ook de wapenvoorkeur een rol. Bogdan Ivanski, een zware jongen die met een rocket launcher schiet, is met zijn zwaar geschut nuttig in ruime omgevingen, maar minder in nauwe gangetjes.

Overval voorbereiden

Toch viel me op dat veel afhangt van je persoonlijke speelstijl, en ook al zijn sommige helden sterker in bepaalde situaties, dan slaag je er meestal nog in om in de meeste gevallen je samenstelling van favoriete bots te laten werken. Je kan ook volop experimenteren met uitrusting zoals soorten van wapens, pantser en granaten die je onderweg vindt, of kan kopen.

Steamworld Heist

Met die spullen kan je de zwakheden van Steambots wegwerken of hun talenten juist extra in de verf zetten. Zo gaf ik Ivanski, de zware jongen, een paar schoenen waardoor die sneller beweegt. Piper, de sniper van dienst, maakte ik dan weer nog dodelijker vanop afstand door ze maar liefst twee granaten mee te geven.

Het kiezen van je personages en vervolgens de uitrusting verzamelen en gebruiken, is veruit het sterkste stuk van dit spel, dat wil ik duidelijk onderstrepen. De combinaties zijn talrijk en je hebt echt het gevoel dat elke keuze een impact heeft. De voorbereiding voor een misdaad speelt een belangrijke rol, al zal je vaak eerst op je bek gaan alvorens je een missie de tweede keer alsnog volbrengt door de juiste aanpassingen. Je kan namelijk op voorhand meestal weinig afleiden van wat je te wachten staat.

Steamworld Heist

Tactische gameplay

Eens je een crew klaar is, begint het echte werk in Steamworld Heist; de overval. Je plaatst je sniper vanop afstand en met je bounty hunterzet je de tweeloop bijna recht tegen het hoofd van nabije vijanden. Steamworld is een tactische shooter waarbij beurtelings je bendeleden hun acties doen en vervolgens de vijanden. Het is ook belangrijk dat je goed gebruikmaakt van je omgeving door dekking te zoeken, en je kan ook schoten slim laten weerkaatsen op objecten.

Steamworld Heist

Het is knap hoe de ontwikkelaars erin geslaagd zijn om elk wapen anders te doen voelen, en ze hebben elk duidelijke voor-en nadelen. Met een snipergeweer kan je maar één keer schieten in een beurt, maar dankzij de laser kan je wel rekenen op een precies schot, ook in moeilijke omstandigheden. Met een pistool dat echt een stuk moeilijker, en daarom speelt tactiek zo'n grote rol.

Moeilijkheidsgraad veranderen

Geregeld krijgen de dieven ook met andere werkomstandigheden te maken. Plots is er een alarm waardoor je snel moet handelen alvorens versterking activeert, en een andere keer heb je een grote vijand die de weg blokkeert of een baas die je moet uitschakelen door zijn schild eerst te deactiveren. Zo'n verschillende situaties zorgen dat de gameplay interessant blijf, en ik had graag op bepaalde momenten in de game nog net iets meer van die variatie willen zien. Zoals ik eerder uitlegde, heb je na een tijdje een bepaalde stijl ontwikkeld met je vaste personages, maar als je elke keer opnieuw simpelweg de buit rooft en het schip verlaat, kan de game te repetitief worden.

Steamworld Heist

Gelukkig heeft ontwikkelaar 'Image & Form' op dat moment nog de moeilijkheidsgraad die je voor elke missie kan instellen, en je krijgt zo een nieuwe dynamiek die je dwingt om je speelstijl wat te tweaken. De game doet ook moeite om je aan te sporen om met de moeilijkheidsgraad te spelen. Als je namelijk verliest met een lage of normale moeilijkheidsgraad dan straft SteamWorld Heist je extra hard af door je geld te plunderen. Slim gezien.

Steambots trainen

Toch is er nog een tweede aspect dat de game wat repetitief dreigt te maken. Elk crewlid heeft een level en naarmate ze meer ervaring opdoen bij overvallen, ontgrendelen ze nieuwe talenten of worden hun bestaande abilitiessterker. Toch is het trainingsproces van een nieuw crew-lid niet altijd interessant. Stuur je hem of haar mee met je krachtigere steambots op nieuwe missies dan voelen de rookies veel minder sterk aan, en dat maakt missies zo een stuk lastiger.

Steamworld Heist

Anderzijds kan je ze ook een voltooide missie opnieuw spelen, maar dat maakt het dan weer minder interessant. Al probeert de game telkens wel een aantal kleine wijzigingen te doen als je eenzelfde level opnieuw speelt. Naarmate je personages een hogere level hebben, beginnen nieuwe crew-leden gelukkig niet meer van level 0, maar je neemt dan nog steeds een level 2 personage mee met je level 7 team. Je denkt misschien: "Dat ben ik al wel gewend door andere games zoals Pokémon-games", maar in SteamWorld Heist duren gevechten relatief lang en als je missie faalt, ga je zonder de broodnodige xp-punten naar huis.

Graphics en geluid

Steamworld Heist is niet bepaald een fast paced game zoals Doom Eternal waar Stadia een flinke kluif aan heeft en input lag een grote rol speelt. Je hebt alle tijd om een schot te nemen en die ervaring is niet heel verschillend, of je nu op je tv speelt met de controller of op je pc met muis en toetsenbord. Anders dan bij onze recente Doom Eternal-review heb je dus zowel in Chrome als met de Chromescast Ultra een uitstekende game-ervaring.

Steamworld Heist

De kleuren van het spel zien er heerlijk fel uit en ook de tekenstijl van Steamworld Heist is ludiek en uitnodigend om naar de kijken. Daarnaast dragen de muziek en de geluidseffecten bij aan de sfeer. Als je in bijvoorbeeld een bar binnenvalt, krijg je leuke jazz-muziek en tijdens gevechten heb je echt een typisch arcadegevoel, waarbij de achtergrondgeluid intens wordt wanneer je plots voor een boss fight staat.

Conclusie

Steamworld Heist is een game die een grote doelgroep van gamers kan aanspreken. Het spel is toegankelijk, maar wie met de moeilijkheidsgraad speelt, komt plots voor meer uitdaging te staan. Goed mikken met geweren speelt enerzijds een rol, maar ook de tactiek, het verzamelen van wapens en het bepalen van de uitrusting voor je personages. al zou wat meer variatie in bepaalde spelementen welkom zijn.

De game is daarnaast verpakt in een leuke ontwerpstijl en een gekke futuristische wereld die je maar al te graag telkens opnieuw bezoekt. SteamWorld Heist draait ook prima op Stadia en het is heerlijk om deze tactische shooter zowel op je pc te kunnen spelen als languit op de bank. Je kan de game nu gratis spelen met Stadia Pro.

Pluspunten

+ Leuke tekenstijl

+ Je eigen crew uitrusten is geweldig

+ Sfeervol totaalplaatje

+ Tactische gameplay

+ Goede Stadia-ervaring

Minpunten

- Missies mogen nog meer variatie hebben

- Nieuwe teambots trainen voelt soms aan als een klus

Score: 8/10

  • Sebastien Marien

    Sebastien Marien67 artikelen

    Speelde als twaalfjarige arcade-games op zijn pc met een emulator en heeft nu een stevige bibliotheek op Steam. Seb wisselde ook tussen de platformen van Sony, Microsoft en Nintendo, maar nu is het tijd voor de 'Future of Gaming'