Cover-afbeelding

Stadia Status: "Er zijn binnenkort 120 redenen om via Stadia te spelen"

In Stadia Status geeft een PlayStadia-redacteur elke week zijn kritische kijk op de afgelopen Stadia-week. Deze week merkt Seb op dat er binnenkort 120 redenen zijn om via Stadia te spelen.

Stadia Status

Al van bij de eerste Stadia-demo die ik te zien kreeg was ik erg enthousiast over de veelbelovende dienst. cloud-gaming van Stadia werkt ontzettend goed en dankzij het gratis Stadia Base-abonnement betaal je enkel nog voor de games zelf en niet langer voor eigen hardware. Al draait het bij een gamedienst wel degelijk om de games zelf, en juist daar schoot Stadia sinds de beperkte lancering voor early-adopters tekort.

Lees ook:

Zoals we vorig week duidelijk maakten, is Google dit nieuwe jaar begonnen met een lange winterslaap waarbij we weinig tot geen nieuws kregen over wat komt naar Stadia, maar ondertussen is het bedrijf wakker geworden en krijgen we meer te horen over wat we dit nieuwe jaar mogen verwachten.

Weg game-avond

Eindelijk krijgen we ondersteuning voor 4K-games vanuit de Chrome-browser. Op 4K-monitors was het heel duidelijk dat de kwaliteit op desktop stukken lager was in vergelijking met de beelden via de Chromecast Ultra.

stadia smarthphone controller

Een andere belangrijke functie, die we al bij de eerste lancering hadden verwacht, is draadloze ondersteuning voor de Stadia-controller in combinatie met Chrome. Die ondersteuning komt helaas iets te laat voor mij persoonlijk, want tijdens het afgelopen weekend wilde ik met de Stadia-controller en mijn laptop op verplaatsing spelen om vervolgens vast te stellen dat ik de meegeleverde usb-c-kabel was vergeten. Ik ontdekte daarbij in een klap dat de controller enkel verbonden kan worden met de meegeleverde kabel, en dus niet met bijvoorbeeld de usb-c kabel van je telefoon. Weg game-avond.

Stadia op alle Android-toestellen

PC-spelers worden dit jaar ook getrakteerd op Assistent-functionaliteit, maar er wordt niets gezegd over meer mogelijkheden die de Assistent dit jaar zal kunnen bieden, want voorlopig lijkt de meerwaarde van de Assistent-knop op de controller ontzettend beperkt.

pixel op smartphone android ios app

Een ander punt waar we op zaten te wachten is ondersteuning voor meer Android-toestellen en zonder daarover meer details te geven, zegt Google wel dat we dit jaar op meer telefoons met Stadia kunnen gamen. Rond een komst op iOS-telefoons blijft het stil net als over een bredere beschikbaarheid van de Claw, dat is Googles accessoire waarmee je een telefoon op je controller bevestigt. Jammer.

120 games, 120 redenen

Gelukkig kregen we van Google ook de belangrijkste bevestiging waar we op zaten te wachten, namelijk dat er dit jaar 120 games voor Stadia op komst zijn. Dat getal stelt ook nog eens een minimum voor en Google spreekt dus enkel over de titels die op dit moment voor het bedrijf bekend zijn. Stadia krijgt dit voorjaar alleen ook nog eens 10 titels die exclusief voor het platform zijn, en ook dat nieuws kan een grote rol van betekenis spelen. De lancering van meer games was de grootste wens van de community en het lijkt er nu op dat Google die ter harte neemt. Er zijn nu 120 redenen om met Stadia te gamen in 2020.

Lees ook:

De dienst gaat zo meer gelijken op dat interessante, veelbelovende platform dat we sinds de eerste demo mochten zien. Je hoeft niet langer een dure 'gamebak' te kopen en je speelt op het scherm dat voor jou het handigste is op elk gewenst moment van de dag.

Kijk jij uit naar wat Stadia ons in 2020 zal brengen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel en in de PlayStadia-groep op Facebook.

  • Sebastien Marien

    Sebastien Marien52 artikelen

    Speelde als twaalfjarige arcade-games op zijn pc met een emulator en heeft nu een stevige bibliotheek op Steam. Seb wisselde ook tussen de platformen van Sony, Microsoft en Nintendo, maar nu is het tijd voor de 'Future of Gaming'