Cover-afbeelding

Google Stadia: alles wat je moet weten

Google heeft op 19 maart 2019 tijdens de Google Reveal-livestream op de Game Developer Conference heeft "de toekomst van gaming" onthuld: het nieuwe gamestreamingplatform: Stadia.

Google Stadia

Stadia is het nieuwe cloudgebaseerde gamingplatform van Google, waarmee je je favoriete populaire videogames direct op verschillende schermen kunt spelen. Google wil namelijk dat het nieuwe platform voor iedereen beschikbaar is waar ook ter wereld. Stadia zal later dit jaar in Nederland beschikbaar komen.

Het streamen van games vindt plaats via de Chrome-browser op je desktop, je Androidsmartphone, Androidtablet of je Android TV of smart-tv. Google stelt vervolgens zijn datacenters beschikbaar om het streamen mogelijk te maken. Later dit jaar verschijnt er voor telefoons en tablets ook een speciale Stadia-app.

Google Play Stadia

Gamen vanuit de Chrome-browser

Omdat het gamen in de cloud plaatsvindt, beschik je over een aantal voordelen:

> Geen krachtige gaming-pc meer nodig

> Games hoef je niet meer te installeren

> Games starten binnen vijf seconden op

Je kan met Stadia dus zware AAA-games spelen op een Chromebook, een Pixel 3a of je smart-tv. Voor de laatste optie is een console of mediastreamer ook niet meer nodig.

Het enige dat je nodig hebt, is een snelle internetverbinding (minstens 10 Mbps) en een Chrome-browser. Met de aanbevolen 35 Mbps kun je in principe in de hoogste kwaliteit gamen, namelijk in een 4K-resolutie met 60 frames per seconde en 5.1 surround-geluid.

Stadia-controller

Naast het nieuwe gamestreamingplatform heeft Google ook een speciale Stadia-controller gelanceerd. Deze controller heeft een deelknop voor YouTube en een ingebouwde microfoon om stemopdrachten aan Google Assistent te geven zodat je je kunt concentreren op de gameplay. Je kan de controller ook met een headset gebruiken, maar wel via een audiojack aangezien er geen ondersteuning is voor draadloos luisteren via bluetooth.

Je kan bij Stadia overigens ook gebruikmaken van je eigen eigen muis, toetsenbord en controllers.

Google Stadia-controller

Welke games zijn er?

Er is nog niet zo heel veel bekend over de beschikbare games bij lancering. Wel wil Google games in meteen al verschillende genres beschikbaar maken. Hiervoor heeft Google samengewerkt met honderden game-ontwikkelaars waaronder Activision en EA.

Een aantal voorbeelden van games zijn de rpg 'Baldur's Gate' van de Belgische gamestudio Larian, het actiespel 'Tom Clancy's The Division 2' en Destiny 2. Google komt zelf ook met exclusieve games onder de naam 'Stadia Games and Entertainment'.

Je kan helaas nog niet cross-platform gamen. Dezelfde game met vrienden met een PlayStation 4 spelen, is dus niet mogelijk. Google heeft al wel aangegeven dat het ontwikkelaars zoveel mogelijk zal gaan aanmoedigen om cross-platform-functionaliteit te ondersteunen.

Wat kost het?

Stadia is later dit jaar in Nederland beschikbaar en er zullen dan drie verschillende abonnementen komen:

Stadia Pro (9,99 euro per maand)

Met Stadia Pro stream je tot 4K in HDR met 60 frames per seconde met 5.1 surround-geluid. Er worden regelmatig nieuwe games aan de bibliotheek toegevoegd en je krijgt ook regelmatig korting op gekochte content.

Stadia Base (gratis)

Dit is de gratis variant waarbij je games per stuk aanschaft. Je streamt ze op 1080p met een framesnelheid van 60 frames per seconde en stereogeluid. Heb je een betaald abonnement en zeg je deze na verloop van tijd op? Dan kun je alle games die je al hebt aangeschaft zonder abonnement op Stadia Base blijven gebruiken.

Stadia Founder's Edition

De Stadia Founder's Edition is volgens Google de perfecte start om te gamen met Stadia. Dit pakket bevat het volgende:

> Drie maanden kosteloos toegang tot Stadia Pro

> Een Buddy Pass waarmee je iemand anders drie maanden toegang tot Stadia Pro kunt geven

> Een Chromecast Ultra om in 4K te streamen

> Een bijzondere versie van de Stadia-controller in de nachtblauwe kleur

De Founder's Edition kost 129 euro en reserveer jein de Google Store.

Stadia Founder's Edition
  • Claudia Rahanmetan

    Claudia Rahanmetan14 artikelen

    Ik leef voor Android, sushi en gif'jes.