Cover-afbeelding

Google Assistent-knop op Stadia-controller actief, dit kan je ermee

De Google Assistent-knop werkt nu op de Stadia-controller. Je kan een aantal basisvragen stellen en opdrachten door de Assistent laten uitvoeren. Hier lees je wat mogelijk is en hoe je het instelt.

"Hey Google"

De Google Asisstent-knop is gelukkig niet alleen als een versiering op de Stadia-controller van Google geplaatst, want Google rolt nu zijn Assistent-functionaliteit uit naar Stadia. De Google Assistent is een digitaal hulpje op Android-telefoons en in slimme luidsprekers die je allerlei opdrachten kan geven en vragen kan stellen.

Google maakte al bij de aankondiging van Stadia in maart bekend dat Assistent een belangrijk onderdeel zal zijn van Stadia, en daar zien we nu de eerste tekenen van, want je kan nu eenvoudige handelingen uitvoeren met de Assistent-knop op je controller. Je kan een vraag stellen zoals: "Hoe oud is Wesley Sneijder". Google toont dan in één klap het resultaat. Voor andere vragen gaat Google dan weer zoekresultaten tonen of informatie van Wikipedia.

Een andere mogelijkheid van Assistent op Stadia is een dobbelsteen gooien, en natuurlijk kan je Google ook vragen om in één keer een specifiek spel te starten zonder dat je het moet aantikken. Voorlopig werkt de Assistent alleen vanuit het startscherm van Stadia op je tv. Druk eerst op de knop van je controller en stel meteen je vraag. Je hoort vervolgens de stem van de Assistent en je ziet informatie op je tv verschijnen.

Zo stel je Assistent in

Je moet de functionaliteit ook eerst aanzetten in de Stadia-app op je smartphone. Tik daarvoor rechtsboven op je avatar en kies 'Google Assistent'. Je ziet dan de optie 'De Assistent-knop op Stadia-controllers inschakelen', en die zet je aan. Je ziet vervolgens in één keer een aantal voorbeelden van vragen die je kan stellen.

Voorlopig voelen de mogelijkheden met Assistent op Stadia erg beperkt aan, want je kan niet vragen om een bijvoorbeeld een nummer af te spelen op Spotify of een video op je tv te spelen in YouTube. We verwachten wel dat Google meer functionaliteiten zal toevoegen. Het zal bijvoorbeeld erg nuttig zijn als je even vast zit in een spel om even een YouTube-filmpje te bekijken dat je voorbij het moeilijke punt helpt.

Google Assistent Stadia

Als je meer wil doen met het digitale hulpje van Google, dan kan je de Assistent ook toegang geven tot je persoonlijke informatie op je telefoon. Denk aan je werklocatie van Google Maps of je Google Agenda. Zo zal je in de toekomst klaar zijn voor meer Assistent-functies wanneer Google deze uitrolt naar Stadia. Tik vanuit de Google Assistent-instellingen in de Stadia-app op 'Meer instellingen'. Je belandt nu in de Google Home-app waar je de optie 'Persoonlijke resultaten kan aanzetten.

Laat van je horen

Zie jij voordelen in Google Assistent op je Stadia-controller? Welke vragen wil jij stellen aan de Assistent en welke opdrachten moet Google voor jou kunnen uitvoeren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Laat ook van je horen in onze PlayStadia-groep op Facebook.

  • Sebastien Marien

    Sebastien Marien57 artikelen

    Speelde als twaalfjarige arcade-games op zijn pc met een emulator en heeft nu een stevige bibliotheek op Steam. Seb wisselde ook tussen de platformen van Sony, Microsoft en Nintendo, maar nu is het tijd voor de 'Future of Gaming'